logo
Novi logo firme i ažužurirana moderna web stranica
February 11, 2015

Novi spomenik i satovi na stolačkoj crkvi

stolac

Na Veliki Četvrtak, 21. travnja 2011. godine završen je Spomenik žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata župe Stolac. Na popisu žrtava radilo se punih deset godina. Išlo se po kućama, oglašavalo s oltara, zvalo telefonom, popis je dugo bio izvješen na oglasnim pločama da ljudi mogu čitati i davati svoje prigovore i prijedloge, a sve u želji da popis bude što potpuniji.

Tako je sve dobro vođeno da prigovora i popunjavanja popisa uglavnom nije bilo.Najprije je izašla knjiga o žrtvama Drugog svjetskog rata čitave Trebinjske biskupije u kojoj je opisana i župa Stolac. Pa se i poslije izdavanja knjige popis upopunjavao. Tako da smo na kraju mukotrpnog rada dobili: 666 žrtava Drugog svjetskog rata i poraća stolačke župe i još 3 svećenika rodom iz župe, što iznosi 669 žrtava. A 14 žrtava Domovinskog rata iz stolačke župe. Sve smo ih stavili na Spomenik: imenom i prezimenom, godinom rođenja i godinom smrti. Sve smo to htjeli učiniti njima u zahvalu što su svoje živote dali za svoju vjeru i svoj hrvatski narod.

Na Spomeniku stoji Epitaf: Domovino ljubismo te radi bitka tvog, žrtvu našu za slobodu nagradit će Bog. Projektant je domaći sin ing Robert Raguž, izvođač poduzeće „Granitart“ iz Čapljine, Investitor župa Stolac sa svojim župljanima u Domovini i po svijetu, Epitaf sastavio Mijo Maslać iz Čapljine.

izvor: Stolac portal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>